Tabletlerin en büyük sorunlarından bir tanesi de şarj ve pil sürelerinin kısıtlı olmasıdır. Şarj ve pil süresini uzatmak için vereceğimiz ipuçları ile tabletlerinizi daha uzun süre kullanabileceksiniz. Bu vereceğimiz ipuçları her marka her model için geçerli olan özelliklerdir. Bu yüzden bu yazı tüm tablet sahiplerini ilgilendiriyor. Sıralamaya başlayalım.
1- Ekran parlaklığını düşürün
Pilin daha uzun süre gitmesini istiyorsanız tabletin ayarlar kısmından ekran parlak ayarını görebileceğiniz minimum seviyeye indirmeye çalışın. Bu pil süresini oldukça fazla etkilemektedir.
2- İnternet ile işiniz yoksa kapatın
Eğer online bir işleminiz ön planda veya arka planda yoksa WiFi ve eğer varsa 3G bağlantısını da kapayın. Ayrıca bazı tablet modellerinde de arka planda GPS sürekli olarak çalışır. Bunu da kapatmayı unutmayın.
3- Gereksizse söndür
Tabletinize yüklediğiniz bazı uygulamaları kullanmasanız dahi sürekli arka planda çalışır. Bu tür uygulamalar hem RAM’den hem de pilden yer. Mümkünse bu tarz uygulamalardan uzak durun çünkü tabletinizi çabuk yorar ve daha çabuk yazılımsal olarak eskimesine neden olur.
Ayrıca bazı uygulamalar tabletinizdeki çöp dosyaları da tamamen siler. Bunları da arada yükleyip kaldırarak tabletinizin gereksiz dosyalarından kurtulabilirsiniz. Şarj ve pil süresini uzatan ipuçlarımız da bu kadardı. Herkese bol teknolojili günler.
PROF. BAŞLEVENT: BAZ ETKİSİ, MEVSİMSEL ETKİLER VE DÖVİZ KURU BELİRLEYİCİ OLACAK
Bilgi Üniversitesi Ekonomi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent ise enflasyonda normalleşmeden ziyade, bahar aylarında olumlu tarafa geçmesi beklenen baz etkisinin, mevsimsel etkilerin ve döviz kurundaki gidişatın belirleyici olacağını düşündüğünü belirtti.
Normalleşmeyle birlikte insanların daha çok alışveriş yapmaya ve seyahat etmeye, dışarıda yemek yemeğe başlayacağını ifade eden Prof. Başlevent, “Bu ek talep elbette fiyat baskısı yaratabilir. Diğer taraftan ölçek ekonomisi denilen faktör fiyatların gevşemesini de sağlayabilir. Örneğin, normalleşme sonrası cirosunu üçe katlayan bir lokanta, sabit maliyetlerini daha çok sayıda müşteriye paylaştırabileceği için, fiyatlarını artırmadan da yola devam edebilir.” dedi.
LAFÇI: O ETKİYİ BU DEFA GÖRMEYECEĞİZ
Ekonomist Emrah Lafçı da konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu.
Geçen yıl haziranda yaşanan yükselişte hem ertelenen talebin hem de yükselen kurun etkisi olduğunu belirten Lafçı, “O etkiyi bu defa görmeyeceğiz gibi görünüyor. Kurdaki sert artış bu sene yok. Bunu dikkate almak lazım. Bence hizmet fiyatlarında geçen dönem yaşanan yükseliş yedirilmiş durumda. Tekrar o seviyede bir artış fiyatları çok yukarı taşıyacaktır. Zaten talepte de bir düşüş söz konusu.” dedi.
HIZLI BİR ISINMA OLMAYACAK
Geçen yıl yaşanan artışları karşılayan bir talep olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Emrah Lafçı, “Talep olmasının en önemli nedenlerinden biri de kredi genişlemesiydi. Özellikle hanehalkı çok rahat kredi kullanabildi. Ama şu an için faizler çok yüksek. Benzer bir kredi artışı gerçekleşmeyecek. Dolayısı ile ekonomide hızlı bir ısınma olmayacak.” dedi.
Lafçı sözlerini şöyle noktaladı:
Her ne kadar açılma ile birlikte yüksek talep artışı gözükse de bu durumun fiyatlara geçen sene olduğu kadar yansımayacağını düşünüyorum. Şunu da dikkate almak lazım; baz etkisinden dolayı da mayıs ve haziran aylarında enflasyon zaten düşüş patikasına girecek. Geçen yılın mayıs ve haziran enflasyonları oldukça yüksek.